طرح توجیهی روغن هسته انگور سال 1400 + فرایند تولید + کامفار

grapeseed oil

جهت سفارش مطالعات بازار و طرح توجیهی تولید روغن هسته انگور سال 1400 با نرم افزار کامفار به صورت فایل  word و pdf ، جهت اخذ جواز تاسیس و وام و تسهیلات بانکی ، این مقاله را مطالعه نموده و سپس با ما تماس بگیرید ضمنا میتوانید فایل طرح توجیهی تولید روغن هسته انگور را که آرشیوی و مربوط به سالهای گذشته میباشد ، صرفا جهت مطالعه از انتهای همین صفحه دریافت نمایید.


درباره طرح توجیهی روغن هسته انگور


در طرح توجیهی تولید روغن هسته انگور سعی شده است تا با معرفی این صنعت اطلاعات بیشتری در زمینه این طرح، میزان سرمایه گذاری، سودآوری، تسهیلات اعطایی و نرخ های بازده سرمایه گذاری آن ارائه شده و با توجه به واردات گسترده آن را به عنوان یک فرصت سرمایه گذاری مناسب بررسی نماییم، امیدوارم این اطلاعات مفید فایده باشد و تا پایان مطلب همراه کانون مشاوران صنعتی ایران باشید.

روغن هسته انگور یک روغن خوشمزه و ایده آل برای آماده کردن غذاهای سرد وگرم است و سالهاست که در آشپزخانه های اروپا به خاطر طعم خوش و فواید بهداشتی آن به روغنهای دیگر ترجیح داده می شود. عنوان تجاری این محصول در ایران همان روغن هسته انگور است. اما در دنیا این محصول را با نام Grapeseed oil می شناسند که تقریباً در تمامی دنیا با این عنوان مبادله می شود.

شماره تعرفه گمرکی و کد آیسیک روغن هسته انگور

این محصول با کد 15141544 در لیست ISIC تحت کلاس تولید و بسته بندی روغنهای خاص در کارخانجات صنایع غذایی مشخص شده است. از طرفی در گمرک کشور با تعرفه 90/1515 تحت نام "چربیها و روغنهای ثابت نباتی" قابل دسترسی می باشد.

تاریخچه پیدایش روغن هسته انگور

در طول جنگ جهانی اول بعلت کمبود روغن خوراکی در آلمان و اتریش و مجارستان به روغن هسته انگور توجه شد تا بتواند جوابگوی کمبود باشد. از لحاظ تاریخی ابتدائی ترین کارها در سال 1560 میلادی بر روی روغن هسته انگور انجام شده و اولین گزارش ایجاد کارخانه تولید روغن هسته انگور به سال 1780 میلادی بر می گردد.

در این صنعت بیشترین قدمت متعلق به ایتالیا بوده و آن هم بخاطر وجود تاکستانهای زیاد انگور و بالاتر بودن حجم تولید مشروب و آب انگور در این کشور گزارش شده است. در فرانسه نیز این صنعت در حدود سالهای 1919-1918 میلادی بنیان گذاشته شد و در سال 1940 میلادی (در زمان کمبود مواد غذایی در فرانسه) توجه زیادی به این روغن معطوف گردید.

معرفی و شناخت روغن هسته انگور

این روغن از دانه های انگور واریته Vitis vinifera بدست می آید. روغن هسته انگور از هسته های انگورهایی است که پس از آبگیری برای آب انگور و سرکه مصرف می شوند و در یک روند سالم جهت استحصال روغن مورد استفاده قرار می گیرد.

روغن هسته انگور صد درصد طبیعی است و هیچ ماده شیمیایی به آن اضافه نمی شود این روغن بر خلاف روغنهای دیگر دود نمیکند و نمیسوزد. نه تنها بر طعم اصلی غذا تأثیر نمی گذارد بلکه اندکی طعم کره ای به آن می دهد و به همین دلیل و آنچه در زیر به آن اشاره خواهد شد مورد تحسین همگان قرار گرفته است.

این روغن منبع سرشاری از ویتامین E است که نقش بسیار مؤثری در جلوگیری از امراض قلبی دارد و مانع لخته شدن خون در رگها می شود.مصرف یک قاشق غذا خوری از روغن دانه انگور، تقریباً نیاز روزانه بدن به ویتامینE را تأمین می کند. روغن هسته انگور دارای بالاترین مقدار اسید لینولئیک یعنی 68 تا 76 در صد است.

این اسید از اسیدهای چرب بسیار ضروری برای زندگی انسان محسوب می شود که بدن قادر به تولید آن نیست. این روغن دارای pronathrocynidins که نوعی از آنتی اکسیدانهای بسیار خوب است، بافتها و نسوج بدن را از جراحت و آسیبها محافظت می کند و دانه های انگور و عصاره آن منبع اصلی این مواد هستند. جالب است بدانیم که روغن هسته انگور بطور طبیعی فاقد کلسترول است.

این روغن درحالی که خاصیت افزایش کلسترول مفید یا HDL دارد میزان کلسترول مضر یا LDL و تری گلیسیرید ( نمکهای آلی حاصل از ترکیب گلیسیرین و اسیدهای چرب) را کاهش می دهد و به همین دلیل راهی مناسب برای پایین آوردن چربیهای اشباع شده است و در نتیجه سبب کاهش خطرات ناشی از بیماریهای قلب و عروق خصوصاً تصلب شرائین می شود. این روغن به خاطر خاصیت نرم کنندگی، در صنایع آرایشی و بهداشتی مصارف فراوانی دارد.از این روغن برای حالت دهنده مو استفاده می شود که حاصل آن موهای پرپشت و براق و با قدرت رشد خوب و به لطافت تارهای ابریشم خواهد بود.

برای تهیه ماده اولیه این روغن کشت مخصوصی صورت نمی گیرد و از سوی دیگر با استفاده از هسته انگور مانع از آلودگی محیط زیست می شود.

از این روغن در سالادها و انواع غذاها ، برای تهیه شیرینی ، گریل و سرخ کردن استفاده می شود. درجه حرارت مناسب برای روغن دانه انگور از سایر روغنها مثل روغن زیتون، کنجد و کانولا بیشتر است. چنانچه غذای تهیه شده با روغن هسته انگور را در یخچال نگهداری کنیم روغن آن سفت و سخت نمی شود.

مصرف این روغن بسیار اقتصادی تر از سایر روغنهاست، چرا که فقط نصف تا ثلث روغن هسته انگور در مقایسه با روغنهای دیگر برای پخت و پز مورد نیاز است. این روغن گیاهی جایگزین مناسبی است برای سایر روغنها که در تهیه سالاد و انواع پخت و پز و حتی تهیه شیرینی استفاده می شوند .

میزان اسیدهای موجود در روغن هسته انگور

roghane-hasteye-angoor1

خصوصیات شیمیایی روغن هسته انگور

roghane-hasteye-angoor2

خصوصیات فیزیکی روغن هسته انگور

roghane-hasteye-angoor3

میزان درجه حرارت روغنها در حین ذخیره سازی ، انتقال، بارگیری و تخلیه

roghane-hasteye-angoor4

مصارف و کاربردهای روغن هسته انگور

1- مصرف خوراکی: روغن دانه انگور برای پختن و سرخ كردن و تهیه سس سالاد ایده آل است.

2- صنعت رنگ: بعنوان نیمه خشک شونده یا خشک شونده در صنایع رنگ مورد استفاده قرار می گیرد و می توان از آن در صنایع لاک والکل سازی استفاده کرد.

3- صنعت لاستیک سازی: بعنوان جایگزین اسید استئاریک در صنایع لاستیک سازی استفاده می شود.

4- صنعت کاغذ سازی: بعنوان روغن مورد مصرف در صنایع کاغذ سازی استفاده می شود.

5- صنعت نساجی: روغن هسته انگور پس از سولفونه شدن در بخش رنگرزی استفاده می شود.

6- صنعت داروسازی: برای تهیه محلول های هیپودرمیک بجای روغن زیتون در صنایع داروسازی استفاده می شود.

7- صنعت داروسازی: در مرحله صمغ زدائی از روغن در صنایع داروسازی استفاده می شود.

8- صنعت هواپیمایی: برای روغن کاری موتور هواپیما بجای روغن کرچک و در روان سازی استفاده می شود.

9- مواد آرایشی: در تهیه مواد آرایشی و مواد تقویت کننده مو استفاده می شود.

میزان و شرایط واردات روغن هسته انگور

در مورد روغن هسته انگور می توان ادعا کرد که صددرصد وارداتی است.در جداول زیر میزان واردات روغنهای خاص در طی سالهای اخیر آمده است. در مورد واردات این محصول شرایط خاصی وجود ندارد. از آنجا که با این کد تعرفه روغن های دیگر هم که تعرفه ندارند وارد می شوند، به این دلیل می توان گفت که واردات روغن هسته انگور بخشی از این میزان می باشد که آمار تفکیک شده آن وجود ندارد.

roghane-hasteye-angoor5


استانداردهای ملی و بین المللی روغن هسته انگور


استاندارد ملی شماره 8920 موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران- روغن هسته انگور- ویژگی ها

استانداردهای بین المللی برای دانه های روغنی

roghane-hasteye-angoor6


بررسی کالاهای جایگزین و تجزیه وتحلیل اثرات آن بر مصرف روغن هسته انگور

روغن زیتون، پنبه دانه، کلزا، گلرنگ ، سویا، روغن بادام ، روغن آفتابگردان و نارگیل می توانند جایگزین محصول مورد نظر باشند.

مصرف روغن زیتون، خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش می دهد که این امر، به دلیل وجود چربی های اشباع نشده در این روغن است. روغن آفتابگردان را از دانه های روغنی گل آفتابگردان استخراج می کنند.

از این روغن برای مصارف خوراکی استفاده می شود. البته روغن زیتون از روغن آفتابگردان سالم تر است و خطر کمتری برای سلامتی ایجاد می نماید. پس از آن که از دانه ی آفتاب گردان روغن گرفتند، آن چه که باقی می ماند را به عنوان خوراک دام مورد استفاده قرار می دهند.

این روغن، یکی از روغن های رایجی است که برای سرخ کردن و پخت و پز مواد غذایی، کاربرد گسترده ای دارد. امروزه دانه گل های آفتابگردان را تغییرات ژنتیکی داده اند و با استفاده از اصلاح نباتات، بذرهای مرغوب تر و در نتیجه، گل های بهتری تولید کرده اند که هم محصول دهی بهتر داشته و هم در برابر بیماری ها و آفت های گیاهی مقاوم تر باشند.

روغن پنبه دانه، نوعی روغن نباتی است که از دانه های گیاه پنبه استخراج می شود. این روغن را پس از جدا نمودن پنبه دانه از لیف کتان، به دست می آورند. این روغن را حتماً باید برای مصارف خوراکی تصفیه کنند تا گوسیپول، نوعی سم طبیعی که در دانه های پنبه وجود دارد و آنها را از آفت ناشی از حشرات حفظ می کند، را از روغن جدا نمایند.

روغن پنبه دانه اصلاً کلسترول نداشته و میزان اسید چرب ترانس آن هم بسیار پایین می باشد. معمولاً در تهیه چیپس سیب زمینی و دیگر انواع اسنک از این روغن استفاده می کنند.

روغن بادام را از انواع دانه ی بادام تهیه می کنند. این روغن همان اولئات گلیسریل است که بوی ملایمی داشته و مزه آجیل می دهد. این روغن در الکل نامحلول است، اما در کلروفرم یا اتر کاملاً حل می شود. این روغن، جانشین خوبی برای روغن زیتون می باشد. روغن بادام، 35 درصد ویتامینE دارد و میزان چربی های اشباع نشده آن بسیار بالاست. این نوع چربی قادر است که میزان کلسترول LDL را کاهش دهد.


اهمیت استرات‍‍ژیكی روغن هسته انگور در دنیای امروز


در حال حاضر، حدود 90 درصد روغن مصرفی كشور از خارج از كشور تأمین می شود. به همین دلیل ، توجه به ضایعات و هسته های میوه های فر آوری شده ای مثل مركبات، انگور، سبوس برنج و ذرت و در مجموع هر حركت جدیدی در جهت یافتن منابع غذایی جدید می تواند در كاهش وابستگی شدید كشور موثر باشد.

روغن دانه انگور سال هاست كه در كشورهای پیشرفته به خاطر طعم خوش و داشتن درجه حرارت بالا در پخت وپز به روغن های دیگر ترجیح داده شده و مصرف می شود. دانه انگور پس از آنكه آب انگور را برای تهیه كردن سركه می گیرند، گرفته می شودروغن دانه انگور، جایگزینی مناسب برای روغن های دیگر است؛ زیرا طعم طبیعی غذا را نگه می دارد. درجه حرارت پخت و پز مناسب با روغن دانه انگور 180 درجه سانتی گراد است و در صورت رسیدن به 250 درجه، روغن دود می كند كه این درجه حرارت بسیار بالاتر از درجه ای است كه روغنهای دیگر در آن به دود كردن می افتند.

در نتیجه می توان این روغن را بدون آنكه بسوزد یا دود كند برای سرخ كردن، كباب كردن و پختن غذا به كار برد. پس از پختن یا سرخ كردن غذا با روغن دانه انگور می توان با باقیمانده همان روغن غذای دیگری تهیه كرد، بدون اینكه روغن طعم ماندگی پیدا كرده باشد. بررسی های انجام شده در مورد این روغن نشان می دهد كه هضم روغن دانه انگور برخلاف بقیه روغنها سنگین نیست و طعم اصلی غذا را تغییر نمی دهد و از خود چربی برجای نمی گذارد.

روغن دانه انگور با دارا بودن مقدار فراوانی از ویتامین E بدون آنكه در یخچال نگهداری شود تازه می ماند. همچنین غذای تهیه شده با روغن دانه انگور را چنانچه در یخچال نگهداری كنیم، روغن آن مثل روغن های دیگر سفت نمی شود. روغن دانه انگور صد در صد طبیعی است و هیچ ماده شیمیایی به آن افزوده نشده است.

کشورهای عمده تولید کننده و مصرف کننده روغن هسته انگور

کشورهای عمده تولید کننده روغن هسته انگور عبارتند از: فرانسه، استرالیا، شیلی، آمریکا، اسپانیا، ایتالیا و آرژانتین

كشورهای فوق به دلیل داشتن كارخانجات تولید شراب جزء تولیدكنندگان تولید روغن هسته انگور محسوب می شوند و در زمینه سابقه طولانی دارند. این محصول در سراسر جهان مصرف می شود ولی در كشورهای اروپایی و آمریكایی بیشتر مصرف می گردد.


فرایند روغن کشی از هسته انگور


در این مطلب خط و فرایند تولید روغن هسته انگور معرفی شده و اطلاعاتی در زمینه تولید روغن هسته انگور در اختیار شما قرار می گیرد. این اطلاعات هم برای تهیه طرح توجیهی شما مفید خواهد بود و هم شما را با این طرح به عنوان یک فرصت سرمایه گذاری آشنا خواهد کرد . همراه کانون مشاوران صنعتی ایران بمانید .

روغن هسته انگور یکی از روغم های بسیار مفید می باشد بدین ترتیب که این روغن فاقد سدیم و کلسترول بوده و میزان اسیدهای چرب غیر اشباع آن تا ۹۰ درصد می‌رسد. خاصیت آنتی اکسیدانی عصاره انگور ۵۰ برابر بیشتر از ویتامین E و ۲۰ برابر بیشتر از ویتامین C است .

در آثاری كه از قرون گذشته به جای مانده و به دست ما رسیده است معلوم مى شود طرفداران كتب بقراط كه چند صد سال پیش از ظهور مسیح زندگانى مى كردند از انگور برای معالجه امراضاستفاده می نمودند. انگور میوه‌ای است حاوی ویتامین‌های آ، ب و ث كه مقادیری منیزیم، كلسیم، آهن، فسفر، پتاسیم و آلبومین نیز دارد.

هر فنجان انگور حاوی ‌٦٤/٦١ كالری، ‌٦٦/٠ میلی گرم منگنز، ‌٦٨/٣ میلی گرم ویتامین ث، ‌٠٨/٠ میلی گرم ویتامینB (تیامین)، ‌٧٢/١٧٥ میلی گرم پتاسیم و ‌١٠/٠ میلی گرم ویتامینB۶ (پیرودوكسین) است. امروزه در درمان به روش‌های طبیعی از رژیم‌های مختلف انگور استفاده می‌شود. این میوه همچنین برای درمان یبوست، عوارض رماتیسم، كم خونی و حتی پیشگیری از ابتلا به سرطان سودمند است.

مطالعات اخیر نشان می‌دهد كه این میوه در پیشگیری از سرطان‌هایی چون سرطان پروستات، سرطان ریه، سرطان كبد و سرطان سینه مؤثر است. این میوه همچنین صاف كننده و خونساز است. انگور قند خون را تنظیم می‌كند و به گفته كارشناسان تغذیه انگور قرمز برای تصفیه خون و خونسازی از انگور سبز مؤثرتر است.

لذا برای افرادی كه قند خون آنها پایین است، مصرف این میوه مفید است. علت ضد سرطان بودن این میوه خاصیت ضد عفونی كنندگی آن است. برای افرادی كه در دوره نقاهت یك بیماری هستند و یا ضعف عمومی بدن دارند و در نتیجه قدرت دفاعی بدن آنها كاهش یافته، مصرف انگور، آب هویج، سیب و هلو توصیه می‌شود.

همچنین لازم به ذكر است كه همانطور كه در بالا گفته شد انگور حاوی مقادیر زیادی پتاسیم است كه می‌تواند ضعف بدن را جبران كرده و به كنترل فشار خون كمك كند.

این میوه برای سلامت قلب، ریه و كلیه‌ها مفید است و به علت داشتن املاح و مواد معدنی ملین و مدر است. مصرف این میوه برای افراد مبتلا به نقرس (اوره بالا در خون) توصیه می‌شود.همچنین یبوست كه بی اشتهایی، نفخ، سردرد و تشنگی مفرط و بوی بد دهان را در پی دارد، با خوردن آب انگور تازه قابل معالجه است.

كشمش نیز خاصیت تقویت كنندگی دارد و دم كرده آن برای نرم كردن سینه و تسكین درد گلو مفید است. برای افرادی كه چربی خون بالا دارند نیز مصرف غوره توصیه می‌شود. غوره همچنین خاصیت ضد عفونی كننده دارد و مصرف آن به همراه سالاد برای لاغر شدن مفید است.در عین حال مصرف غوره به تنهایی برای معده مضر است.

انگور از نظر ارزش غذایی و خواص بهداشتی ، دارای سودمندیهای بسیاری است. از مهمترین مواد قندی موجود در حبه‌های انگور تازه ، ساکارز ، گلوکز و دکستروز می‌باشد. از اسیدهای آلی اسید فرمیک ، اسید مالیک ، اسید سیتریک و اسید تارتاریک را می‌توان نام برد. نمک‌های کانی مانند آهک ، منیزیم ، آهن ، منگنز ، سیلیس وجود دارد. مقدار انرژی موجود در هر 100 گرم انگور تازه 67 کیلوکالری است.

ترکیبات انگور

roghane-hasteye-angoor11

از مهمترین کشور های تولید کننده انگور، می توان به اسپانیا، فرانسه و روسیه اشاره کرد. در سال 1987 میلادی مقدار کل تولید انگور (به استثناء کشمش) در دنیا در حدود 66 میلیون و990 هزار تن بوده که حدود 38% آن فقط در اروپا تولید شده است.

متأسفانه افزون بر 80% از میزان کل انگور در دنیا ، در صنایع شراب سازی مورد استفاده قرار می گیرد. در کشور های مسلمان جهان، انگور برای مصارف تازه خوری ، کشمش، شیره و آب انگور مورد استفاده قرار می گیرد.

مهمترین مراکز کشت انگور در ایران، استان مرکزی، فارس، خراسان و آذربایجان غربی می باشند.

سطح زیركشت، میزان‌ تولید انگور كشور سال زراعی 1382-1381

roghane-hasteye-angoor7

تفاله انگور

تفاله انگور یك پسماند لیگنوسلولزی و باقیماندة فرآیند آب گیری از میوه انگور است. در تفاله انگور شصت و دو درصد پتاسیم ، منگنز، كلسیم ، منیزیم ، سدیم ، اكسید آهن و منیزى ، كلر، سیلیس 182/2 درصد، آسید فوسفریك ، ید، آرسنیك 17 درصد وجود دارد.

تفاله انگور حدود بیست درصد وزن مرطوب میوه اولیه را تشكیل میدهد. به طور معمول این پسماند در زمین مدفون می‌شود. اما این روش علاوه بر هزینه بر بودن باعث مشكلات زیست محیطی نیز می شود. از طرفی به دلیل میزان پروتئین و هضم پذیری پایین، كاربرد مستقیم تفاله به عنوان خوراك دام چندان مناسب نیست. بنابراین در سالهای اخیر توجه محققین به بازیافت محصولات مفید از تفاله انگور و بهبود كیفیت آن برای خوراك دام جلب شده است.

میزان تولید انگور در كشور در سال 1376، 2150 هزار تن بوده است و مقدار قابل توجهی از آن جهت تولید آب انگور در كارخانجات صنایع تبدیلی مورد استفاده قرار گرفته است. تركیب شیمیایی تفاله انگور به طور قابل توجهی نسبت به نوع انگور و نوع فرآیند آبگیری (پرس داغ یا سرد) متغیر است.

اما به طور كلی تفالة انگور حاوی مقادیر نسبتا زیادی قند (عمدتاً، گلوكز، فروكتوز و ساكارز)، تارتارات، آنتوسیانین و فیبر خام است كه می توان آنها را بازیابی و مورد استفاده قرار داد. از تفاله انگور می توان با تخمیر حالت جامد یا غوطه ور اتانول تولید كرد. تفاله انگور از نظر میزان تاتارات خیلی غنی است.

پس از تخمیر الكلی تفاله، تارتارات موجود در پسماند را می توان با آب داغ استخراج كرد. تفالة انگور منبع خوبی از آنتوسیانین ها است.آنتوسیانین ها رنگدانه های طبیعی موجود در میوه ها و سبزیجات هستند. این رنگدانه ها در محدودةpH بین 3-1 رنگ قرمز از خود نشان داده و می توانند در بعضی مواد غذایی با اسیدیتة بالا مورد استفاده قرار گیرند.

فیبر خام موجود در تفالة‌ انگور را به دو صورت می توان مورد استفاده قرار داد. صورت اول هضم بی هوازی آن برای تولید متان است و صورت غنی سازی آن از نظر میزان پروتئین و استفاده از آن به عنوان خوراك دام است.

از طرف دیگر هسته انگور منبع با ارزشی برای تهیه روغن جهت مصارف خوراكی و صنعتی است. حدود 26-23 درصد از تفاله انگور را هسته های آن تشكیل می دهد. تركیب اسیدهای چرب استخراج شده از آن شامل اسید میریستیك، پالمتیك، استئاریك، اولئیك و لینولئیك است بالاترین مقدار آن اسید لینولئیك است. میزان كل اسیدهای چرب اشباع شده و غیر اشباعی هسته انگور به ترتیب 13-12 و 87-86 درصد می باشد.

هسته انگور های قرمز حاوی روغن بیشتری نسبت به انگورهای سفید می باشند. بر طبق گزارشات داده شده هسته های انگور مربوط به نواحی آب و هوائی گرم حدودا حاوی 30 درصد روغن و انواع مربوط به آب و هوای سرد حاوی 10 درصد روغن بوده اند.

بطور كلی محصولات بازیابی مفید از تفاله انگور در شكل زیر بصورت خلاصه نشان داده شده است :

roghane-hasteye-angoor8


فرایند روغن کشی و تصفیه روغن

دانه های روغنی از هنگام برداشت تا بدست آمدن محصول نهایی (روغن) مراحل مختلفی را پشت سر می گذارند. مراحل اولیه شامل جداسازی دانه از اضافات، پاک کردن دانه و آماده سازی دانه برای روغن کشی است که پس از این مراحل، روغن کشی از دانه انجام می شود. پس از طی این مراحل بر روی روغن خام بدست آمده مراحل مختلف تصفیه انجام می شود.

در بخش تصفیه مواد مختلفی از روغن حذف می گردد و در این مرحله بعضی از مواد مفید نیز به مقدار کم خارج می گردند این مراحل شامل خنثی سازی، بوزدائی، رنگ زدائی، هیدروژناسیون و فرایندهای تکمیلی است.

1- جداسازی هسته انگور از ضایعات کارخانه آب انگور گیری

هسته انگور از ضایعات کارخانجات آب انگور بدست می آید و به لحاظ چسبندگی که بین تفاله و دانه وجود دارد، جداسازی مشکل است و روشهای مختلفی پیشنهاد می شود:

1. روش مورد استفاده در مقیاس آزمایشگاهی: از بستر سیال برای جداسازی استفاده می شود. با اسید کلریدریک رقیق تفاله شویی انجام می شود تا چسبندگی شدید هسته و تفاله کاهش یابد. مخلوط شسته می شود و سپس در بستر سیال قرار می گیرد تا هسته ها جدا شوند. در صورتی که غلظت اسید زیاد باشد به علت تخریب و تجزیه مواد آلی مخلوط تفاله وهسته به شکل خمیری در می آید.

2. استفاده از تفاله مرطوب: تفاله مرطوب از یک خلال کن معمولی عبور می کند سپس از دستگاه رنده سیب عبور داده می شود تا تفاله به اجزاء ریزتر تقسیم شده و هسته بیشتری آزاد می شود. بعد از طی این مراحل تفاله وارد سینی لرزان مجهز به دمنده می شود.

3. براساس تفاله خشک: تفاله توسط خشک کن خشک می شود سپس وارد خرد کن غلطکی می شود و به قطعات ریزی تبدیل می شود .مخلوط تفاله وهسته به سمت سینی لرزان ارسال شده و باعث جداسازی جزئی می شود و جداسازی نهایی به کمک دمنده انجام می گیرد.

انتخاب خشک کن:

برای خشک کردن تفاله ها از روش مداوم استفاده می شود زیرا :

:: دستگاه کوچکتر است.
:: رطوبت محصول از یکنواختی بیشتری برخوردار است.
:: هزینه خشک کردن بر واحد محصول کم است.

از بین خشک کن های مداوم، خشک کن دوار غیر مستقیم را انتخاب می کنیم که جریان همسو یا ناهمسو باشد.

با توجه به اینکه تفاله به مصرف خوراک دام یا طیور می رسد و حفظ خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آن ضروری است لذا جریان همسو برای عملیات خشک کردن انتخاب می شود.

2- آماده سازی دانه های روغنی

شامل قسمتهای توزین، تمیز کردن، خرد کردن و واجد شرایط کردن دانه ها برای روغن کشی(پختن) و پرک کردن(فیلک کردن) است. اعمال خشک کردن و پوست گیری نیز می تواند برحسب فرآیند و دانه ای که روغن کشی می شود به این مراحل اضافه می شود.
تمیز کردن: چون هسته انگور از ضایعات کارخانجات آب انگور گیری بدست می آید نیازی به این مرحله ( جداکردن خار وخاشاک و...) نیست.

خرد کردن هسته :

پس از جداسازی هسته مرحله خردکردن انجام می شود. بهترین راندمان و کیفیت روغن کشی زمانی بدست می آید که از دانه بندی با مش 20 انجام شود. آزمایشات روغن کشی با استفاده از دستگاه سوکسله و حلال AW-406 براساس AoAc10.167 صورت گیرد.

عمل پختن :

برای سهولت در آزاد شدن چربی در فرایند پرس مکانیکی عمل حرارت دادن بکار برده می شود. رطوبت نقش مهمی در واکنش پختن دارد و بدون رطوبت کافی عمل پختن بخوبی انجام نمی شود. آب یا بخار یا هردو معمولا برای افزودن رطوبت مصرف می شود.

دستگاههای معمول برای پختن دانه های روغنی ، دیگهای پخت استوانه ای عمودی یا افقی است. فرایند پختن شامل دو مرحله پختن مرطوب و سپس خشک کردن (تا حد رطوبت 3 درصد) است. در دستگاههای عمودی(دودکش مانند) دانه ها در یک مخزن پخته و خشک می شوند. دستگاههای افقی برای پختن بوده و خشک کردن فقط در تانک افقی جداگانه انجام می شود.

مزیت دستگاههای افقی پخت بر دستگاه عمودی این است که در دیگهای افقی ماده خام به سرعت به درجه حرارت مورد نظر می رسد در حالی که در دیگهای دودکشی زمان بیشتری لازم است. آنزیم ها مدتی فعالیت داشته و این امر سبب افت کیفیت روغن و کاهش ارزش غذایی کنجاله می شود یا موادی آزاد کند که کاتالیست هیدروژناسیون را غیر فعال کند. اگر آنزیم ها در ماده وجود داشته ویا به دلایلی دستیابی به زمان کافی برای نگهداری در دستگاه پخت میسر نباشد، استفاده از دو دیگ افقی که بطور ردیفی قبل از خشک کن قرار گرفته اند، می تواند مفید باشد. در دیگهای افقی امکان اینکه قدری از ماده خام بتواند به سرعت به سمت انتهای تخلیه دستگاه حرکت کرده و قبل از پختن کامل از دستگاه خارج شود، وجود دارد.

3- استخراج روغن

استخراج روغن به سه طریق زیر در صنایع متداول است:

فشردن یا پرس کردن :

به دو روش سرد یا گرم یا ترکیبی از این دو استفاده می شود. در روش پرس به دلیل دمای بالای عملیات، روغن تا حدی می سوزد و همین امر باعث ضربه زدن به کیفیت روغن گردیده و رنگ روغن کدر می شود.

به همین دلیل روش حلال به روش پرس ترجیح داده می شود. در استخراج روغن از هسته انگور روش پرس کاربرد دارد. چربی مایع یا روغن خارج شده از پرس دارای 15-2% ماده جامد غیر چرب است که معمولا در دو مرحله از روغن خارج می شود، ابتدا در تانک ته نشینی مواد جامد ته نشین شده و جدا می شوندو سپس روغن از یک فیلتر پرس قاب-صفحه عبور کرده و صاف می شود.

استخراج با حلال :

به دلیل پایین بودن درجه حرارت هنگام استخراج با حلال روغن حاصله بهتر از روغن استخراج شده توسط اسکروپرس است که عمل استخراج در درجه حرارت بالاتری انجام می شود.

حلال مقداری از ناخالصیها را که در هنگام پرس کردن با روغن خارج نمی شود، در خود حل می کند. بنابراین روغن استخراج شده با حلال دارای مقدار بیشتری ناخالصی در مقایسه با روغن استخراج شده با اسکروپرس است.

استخراج بوسیله پیش پرس و سپس توسط حلال: در یک کارخانه استخراج روغن ، هدف کاهش روغن باقیمانده در ماده جامد تا حداقل ممکن است. این مقدار کمتر از یک درصد و مقدار مطلوب نیم درصد است. در واقع آخرین قسمت روغن قابل استخراج از مواد جامد اصولاً روغن نبوده بلکه فسفاتیدها و ترکیبات غیر گلیسریدی است.

مکانیزم استخراج با حلال

ابتدا حلال گرم شده و روی دانه های خرد شده حرکت کرده و روغن را از این دانه ها جدا می کند. سپس بوسیله عملیات تقطیر مکرر از یکدیگر جدا می گردند. سپس روغن با بخار آب تماس گرفته تا مقدار حلال باقیمانده در آن نیز خارج گردد. با این روش از هسته انگور 11 تا12 درصد می توان روغن کشی کرد.

روغن استخراج شده به روش حلال دارای اسیدیته پایین و رنگ روشن تری نسبت به روغن استخراجی به روش فشاری است.

عملیات روغن کشی به روش حلال به دو صورت پیوسته و ناپیوسته صورت می گیرد.

در روش پیوسته ، سبدی است که حلال در حالیکه سبدهای حاوی دانه های روغنی در حال چرخش متوالی هستند از بالا بر روی آن ریخته شده و روغن استخراج می شود و بعد از این که حلال بازیابی شد دوباره وارد استخراج کننده می شود.

در روش ناپیوسته: چند تانک که بصورت افقی یا عمودی قرارگرفته اند. در نوع عمودی اختلاط روغن با حلال توسط بهم زدن و در نوع افقی در اثر حرکت دورانی روغن با حلال مخلوط می شود و سپس روغن و حلال که میسلا نامیده می شود از صافی عبور داده شده و بعد از عبور از سانتریفوژ برای جدا کردن ذرات جامد، میسلا وارد دستگاه تقطیر شده تا حلال از روغن جدا گردد.

حلال مناسب حلالی لست که فقط حلال روغن و چربی باشد و سبب انحلال مواد دیگر و تغییرات نامطلوب در کیفیت روغن نشود. در مورد روغن هسته انگور در صورت استخراج با الکل اتیلیک عدد اسیدی از 5/3 به 5/4 می رسد. تتراکلرید کربن برای روغن هسته انگور بعنوان حلال استفاده می شود.

یکی از مسائل مهم در استخراج با حلال، بازیابی حلال از مخلوط روغن و حلال می باشد که بایست حلال به ساده ترین و اقتصادی ترین روش بازیابی شود. در استخراج روغن هسته انگور با پرکلرواتیلن از روغن از تقطیر با بخار آب که درواقع یک تقطیر آزوتروپی است استفاده می شود. ولی بازیابی حلال از آب بخاطر مساله ایجاد آزوتروپ بسیار پر هزینه است.

استخراج بیشتر روغن در خلا صورت می گیرد لذا دستگاه استخراج کوماگاوا به دستگاه سوکسله ترجیح داده می شود.

در مقالات زیادی برای استخراج روغن هسته انگور به حلال ET2O اشاره شده است. این حلال قادر به استخراج روغن است ولی برای خارج ساختن ET2O باقیمانده در روغن پس از تبخیر حلال احتیاج به سولفات سدیم می باشد تا بتوان روغن را از ET2O به طور کامل جدا کرد.

دو حلال دیگر فورفورال و استن می باشد که سبب پایین آوردن اسیدیته روغن و رنگ بری از آن می شود. بدلیل سادگی استفاده در عملیات و سادگی بازیابی استفاده از این حلال اقتصادی است.

اکثر کارخانجات روغن در ایران به دلیل کمبود ومواد اولیه با ظرفیت تمام خود کار نمی کنند بنابراین هر کارخانه روغن می تواند از هسته انگور در کنار سایر دانه های روغنی، روغن استخراج نماید.

برای روغن کشی از هسته انگور باید تجهیزاتی به کارخانجات روغن موجود در ایران که بیشتر از دانه های روغنی سویا و پنبه دانه روغن می گیرند اضافه شوند. این تجهیزات شامل دستگاههایی برای جداسازی هسته انگور می باشد. سالن جداسازی، سیلوی ذخیره تفاله، خشک کن از نوع دوار، خرد کن از نوع غلتکی، سینی لرزان، دمنده، سیلکون و سیلوی ذخیره دانه.

شماتیک واحد استخراج روغن از هسته انگور

roghane-hasteye-angoor9

استخراج بوسیله پیش پرس توسط حلال :

بسیاری از دانه های روغنی که روغن زیاد دارد هنگام استخراج مستقیم با حلال بطور نا مطلوبی خرد می شوند و باید قسمتی از روغن موجود در این دانه ها توسط پرس کردن مقدماتی در اسکروپرس ها خارج و سپس باقیمانده روغن را توسط استخراج با حلال خارج کرد. در این روش هسته را کاملا خرد می کنند و به شکل پودر در می آورند و سپس عمل استخراج با حلال را انجام می دهند.

پس از جداسازی هسته از تفاله و پس از خشک کردن آن را به شکل ریز درآورده و با 10 – 12% آب مخلوط می گردد و همزمان گرم می شود و سپس فشاردهی انجام می شود.

roghane-hasteye-angoor10

4- تصفیه روغن

چربی ها و روغنهای خام حاوی ترکیبات و مواد طبیعی هستند که بر روی مشخصات ظاهری، طعم، بو، و بخصوص پایداری و ماندگاری روغن تأثیر منفی دارند. لذا ضروری است روغنها قبل از مصرف تحت فرایند پالایش و تصفیه قرار گیرند تا کلیه ناخالصیها و ترکیبات مضر از آنها جدا شوند.

در طی مراحل تصفیه روغن مواد ناخالصی از جمله اسید های چرب آزاد، مواد رنگی، مواد پروتئینی، هیدراتهای کربن و مواد صمغی حذف می گردند. فرایند تصفیه روغن شامل مراحل صمغ گیری، خنثی سازی، بی رنگ کردن و بی بو کردن است.


فرایند تصفیه روغن هسته انگور

1)صمغ گیری

هدف از عملیات صمغ گیری جداسازی تقریباً کامل فسفاتیدها و سایر صمغ ها از روغن خام است. صمغ ها در حالت خشک (بدون آب) در روغن خام محلول هستند اما بر اثر هیدراته شدن و جذب آن به صورت رسوباتی نامحلول در روغن ته نشین می شوند.

فرایند صمغ گیری با اضافه کردن مواد شیمیایی نظیر اسید فسفریک تسریع می شود. اسید فسفریک سرعت هیدراته شدن صمغ ها را افزایش می دهد و زمان ته نشینی وجداشدن آنها را کوتاه تر می کند. در طی عملیات صمغ گیری باید به کمک میکسرهای مناسب زمان و فرصت کافی برای اختلاط آب، اسید فسفریک و روغن فراهم می شود و سپس فسفاتیدهای هیدراته که سنگین تر از فاز روغنی هستند را توسط جداکننده هایی که با مکانیسم نیروی گریز از مرکز کار می کنند می توان جداسازی نمود.

2) خنثی سازی

در طی دوران نگه داری دانه ها و میوه های روغنی از زمان برداشت تا زمان استحصال روغن بر اثر فعالیت آنزیمها همچنین برخی میکرو ارگانیسمها ، چربی موجود در دانه یا میوه هیدرولیز شده و به اسید چرب آزاد و گلیسرول تبدیل می شود. این اسیدهای چرب آزاد در طی فرایند استخراج روغن به همراه روغن خام استحصال می شوند.

در طی فرایند تصفیه لازم است که اسیدهای چرب آزاد از روغن خام جدا شوند که این فرایند که به خنثی سازی معروف است به دو صورت شیمیایی و فیزیکی قابل انجام است که نوع شیمیایی آن بیشتر متداول است.

فرایند خنثی سازی شیمیایی شامل سه بخش است:

1- اضافه کردن یک ترکیب قلیایی همچون سود به روغن به منظور خنثی کردن اسیدهای چرب آزاد
2- شستشوی روغن خنثی شده به منظور حذف بقایای صابون موجود در آن
3- خشک کردن روغن خنثی شده به منظور حذف بقایای رطوبت موجود در آن

مخلوط کردن روغن با محلول قلیایی سود باعث تبدیل شدن اسیدهای چرب به نمک سدیم اسیدهای چرب که صابون نام دارد می شود. محلول صابون در آب از روغن سنگین تر است و لذا بوسیله جداکنندههای با مکانیسم گریز از مرکز از روغن جدا می شود.

غلظت و میزان سود مصرفی در این مرحله بر روی کاهش رنگ روغن نیز مؤثر است و کمکی به فرایند بعدی تصفیه، یعنی بی رنگ کردن می باشد. محصول جانبی این قسمت صابون خام یا خلط صابون می شود.

در بخش دیگر از عملیات به منظور حذف باقیمانده صابون موجود در روغن لازم است آن را با آب گرم شستشو دهیم. در این بخش به کمک میکسرهای مناسب روغن با آب گرم مجاور می شود و بقایای صابون به فاز آبی منتقل می شود و به کمک جداکننده های مخصوص صابون محلول در آب از روغن جدا می شود.

در بخش نهایی باقیمانده رطوبت موجود در روغن که ناشی از عملیات صمغ گیری، خنثی سازی و شستشو است از روغن حذف می شود. این کار در سیستم های خشک کن تحت خلاء انجام می پذیرد.

مراحل فرایند صمغ گیری و خنثی سازی:

1- گرم کردن روغن
2- تزریق اسید فسفریک
3- اختلاط
4- تزریق قلیا
5- اختلاط
6- جداسازی صابون تشکیل شده از روغن خنثی
7- تزریق آب گرم
8- اختلاط
9- سانتریفوژ شستشوی اولیه
10- تزریق آب گرم
11- اختلاط
12- سانتریفوژ شستشوی ثانویه
13- خشک کردن تحت خلاء
3) بی رنگ کردن

در این مرحله ترکیبات عامل رنگی به همراه برخی از ناخالصیهای دیگر از روغن جدا می شوند. این فرایند اساسا یک عمل جذب فیزیکی است که رنگدانه ها از طریق جذب در یک جاذب که معمولا خاک رنگ بری است از روغن جدا می شوند.

عملیات رنگ بری به دو صورت مداوم و غیر مداوم است. معمولا این عملیات در مخازن تحت خلاء مجهز به همزن انجام می پذیرد. در پایان این عملیات مخلوط روغن و خاک رنگ بر، به وسیله سیستم های فیلتر پرس صاف شده و خاک رنگبر از روغن جدا می شود.

مراحل فرایند رنگ بری:

1-گرم کردن روغن خنثی شده تحت خلا
2- تهیه سوسپانسیون خاک رنگبر و روغن خنثی شده
3- پمپ کردن سوسپانسیون خاک رنگبر و روغن خنثی شده به داخل مخزن رنگی
4-عملیات رنگبری در درجه حرارت بالا و تحت خلا
5- خنک کردن
6- فیلتر پرس
4) بی بو کردن

روغن ها و چربیهای خام دارای بو و طعم نامطلوبی است که بر اثر عوامل مختلفی از جمله فعالیت آنزیمهای موجود در دانه و میوه های روغنی ایجاد شده اند. عمده این ترکیبات عبارتند از اسید های چرب آزاد، لاکتون ها و ترکیبات حاصل از اکسیداسیون. این ترکیبات اکثراً فرار هستند و در طی این عملیات به کمک تزریق حباب های بخار زنده به داخل روغن از آن جدا می شود.

عملیات بی بو کردن معمولا تحت خلاء شدید انجام می شوند تا هم باعث جداسازی ترکیبات فرار شود و هم از اکسیداسیون و هیدرولیز روغن در دما بالا جلوگیری شود. در واقع به کمک سه عامل خلاء، دمای بالا و تزریق مستقیم بخار، ترکیبات فرار عامل بو و طعم نامطلوب از روغن جدا شده و روغن بی بو می شود.

مراحل فرایند بی بو کردن:

1- ورود روغن بی رنگ
2- گرم کردن تحت خلاء
3- تزریق بخار
5- افزودن افزودنی های مجاز

حداقل تجهیزات مورد نیاز خط تولید روغن هسته انگور

مخازن نگهداری روغن خام و نیمه تصفیه از جنس کربن استیل می باشد.

مرحله صمغ گیری و خنثی سازی روغن خام :

1-مرحله اسید زنی به روغن خام
2- مخلوط کن
3- مرحله خنثی سازی
4- جداکننده جهت جداسازی روغن و خلط صابونی(soapstock)
5- میکسر (آب گرم بدون سختی حدود 90 درجه سانتی گراد)(Knife mix)
6- مبدل حرارتی(جهت جبران افت حرارتی روغن)
7- جداکننده شستشوی اولیه
8- خشک کن تحت خلاء

مرحله رنگ بری:

1- مخزن روغن خنثی شده
2- تجهیزات سیستم تزریق جاذب رنگ بر(خاک تونسیل، کربن فعال)
3- پمپ
4- مخزن مخصوص رنگ بری روغن خنثی شده
5- فیلتر پرس
6- سیستم خلا

مرحله بی بو کردن :

مخزن روغن فراوری شده مراحل قبل

2- مبدل حرارتی
3- برج بی بو کردن روغن فراوری شده ( سیستم بالانس تانک، سیستم هواگیری، تزریق بخار)
4- مبدل حرارتی(سیستم خنک کننده روغن که می تواند در داخل برج باشد)
5- پمپ
6- فیلتر
7- مخزن ذخیره روغن بو گیری شده
8- سیستم افزایش افزودنیهای مجاز

مرحله پر کردن و بسته بندی:

1- دستگاه پر کن
2- دستگاه در بند
3- دستگاه بر چسب زنی و چاپگر
4- دستگاه شیرینگ یا کارتن گذاری

این مطالب نیز میتواند برای شما جذاب باشند :

دانلود طرح توجیهی احداص کارخانه تولید روغن از هسته انگور

سخن مدیر با کاربران

از سال 83 تا امروز کنار شما کارآفرینان و سرمایه گذاران عزیز کشورمان بوده ایم و تمامی تلاش خود را کرده ایم تا در شرایط خوب و بد اقتصادی ، بتوانیم باری از دوش شما برداریم و مسیرتان را هموار سازیم.

بیش از 1100 فقره طرح توجیهی را با نهایت دقت و کیفیت و به سفارش شما کارآفرینان ایران زمین تدوین نمودیم و امروز نیز همچنان با نهایت توان در خدمت شما هستیم و خواهیم بود.

آنچه که باعث دلگرمی ما در این مسیر شده موج تقدیرها و لطف شماست که برخی از این تقدیرنامه ها را جهت مشاهده در صفحه درباره ما کانون مشاوران صنعتی ایران قرار داده ایم.

ما در این مسیر همچنان با شما خواهیم بود و به کار خود میبالیم.

لینک های مفید

دانلود رایگان طرح توجیهی

آدرس و اطلاعات تماس

تهران ، تهرانپارس، خیابان فرجام شرقی (جهت دریافت لوکیشن به ما در واتساپ پیام دهید)

iranicc.ir@gmail.com

021-77869979

09126277388 (ایمان حبیبی)

09127975250 (امیر حبیبی)

09360555304 (ایمان حبیبی واتساپ)

شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید
© 1383, 1403 تمامی حقوق این سایت محفوظ است.