طرح توجیهی تولید پودر و روغن گوشت سال 1400 + pdf + word

Meat powder

جهت سفارش مطالعات بازار و طرح توجیهی تولید پودر و روغن گوشت سال 1400 با نرم افزار کامفار به صورت فایل  word و pdf ، جهت اخذ جواز تاسیس و وام و تسهیلات بانکی ، این مقاله را مطالعه نموده و سپس با ما تماس بگیرید ضمنا میتوانید فایل طرح توجیهی تولید پودر و روغن گوشت را که آرشیوی و مربوط به سالهای گذشته میباشد ، صرفا جهت مطالعه از انتهای همین صفحه دریافت نمایید.


طرح توجیهی تولید پودر گوشت و روغن گوشت + فرآیند تولید و کد آیسیک آن


در طرح توجیهی تولید پودر و روغن گوشت سعی شده است تا با معرفی این صنعت اطلاعات بیشتری در زمینه این طرح، میزان سرمایه گذاری، سودآوری، تسهیلات اعطایی و نرخ های بازده سرمایه گذاری آن ارائه شده و با توجه به واردات گسترده آن را به عنوان یک فرصت سرمایه گذاری مناسب بررسی نماییم، امیدوارم این اطلاعات مفید فایده باشد و تا پایان مطلب همراه کانون مشاوران صنعتی ایران باشید.

آرد یا پودر گوشت فرآورده‏اي است كه مازاد كشتار گاهي , كنسرو سازي (كنسرو گوشتي) , لاشه و اندامهاي ضبطي حيواناتي كه در كشتارگاه به علل مختلف براي انسان غير قابل مصرف تشخيص داده مي‏شوند و همچنين ضمائم قرمز لاشه (كبد , قلب , ريه‏ ها) و ضمائم سفيد لاشه (معده و روده كه خالي و شسته شده باشد) و دستها و پاها بدست مي‏ آيد .

پودر گوشت

پودر گوشت در حدود 55% پروتئين خام دارد و تجزيه كردن و داشتن آناليز آن بدليل متغير بودن ماده اوليه بصورت موردي، نياز مي باشد. ميزان متيونين ، سيستئين و تريپتوفان آن كم و ليزين بالاست. ميزان انرژي پودر گوشت به ميزان چربي موجود در آن بستگي دارد. وجود يك آنتي اكسيدان در پودر گوشت براي جلوگيري از فساد آن اهميت دارد .

پودر گوشت به اين دليل كه حرارت مي بيند و رطوبتش گرفته مي شود آلودگي ندارد. ولي بزودي ممكن است آلودگي به آن منتقل گردد. پودر گوشت اگر حاوي استخوان باشد بايد با قيمت ارزانتري در اختيار مصرف كننده قرار گيرد و در اين حالت 40 تا 50% پروتئين خام دارد و منبع خوبي براي كلسيم و فسفر مي باشد البته هر چه فسفر آن پائين تر باشد بهتر است چون ممكن است محدود كننده باشد.

يادآوري:

- آرد گوشتي كه بافت استخواني در آن زيادتر از حد معمول باشد آرد گوشت استخوان دار ناميده مي‏شود.

-استفاده از سم , شاخ , پوست , مو , پشم و همچنين خون حاصله از كشتار در تهيه آرد گوشت مجاز نمي‏باشد .
این محصول حاوی 55% پروتئین، 17% خاکستر، 8-12% چربی، 4% کلسیم، 3% فسفر و 4-7% رطوبت میباشد.

روغن گوشت

در مورد معرفی روغن گوشت نیز می‌توان اینگونه عنوان نمود که، Stearin ، یک نمک آلی گلیسیرینه از اسید سیتریک است که از چربی حیوانات به عنوان محصول جانبی فراورده های گاوی تهیه میشود.

این ماده به عنوان چربی در تولید صابون به کار میرود. برای این کار آن را با محصول هیدروکسید سدیم در آب مخلوط میکنند. با این روش، صابون و گلیسیرین تولید میشود.

البته Stearin معنی عامی دارد چنانچه به چربی جامد گیاهان نیز همین نام اتلاق میشود.

اما Tallow به چربی استخراج شده از گوسفند، گاو یا سایر دام ها میباشد که از پیه بدست می آید. به چربی استخراج شده از خوک Lard میگویند. این ماده را میتوان برخلاف پیه، به مدت بیشتری بدون نیاز به یخچال نگهداری کرد. این محصول را برای جلوگیری از هوازدگی در ظروف در بسته نگه میدارند.

از Tallow برای تغذیه دام، تولید صابون، غذای طیور استفاده میکنند. البته در گذشته در تولید شمع نیز کاربرد داشته است و امروزه نیز میتواند به عنوان مواد اولیه سوخت های زیستی به کار رود.

نکته جالب آنکه تا قبل از 1970 که توجه بشر به کلسترل مواد غذایی چندان جلب نشده بود، شرکت مک دونالد سیب زمینی های خود را در مخلوطی از روغن با ترکیب 93 % روغن گوشت (Tallow) و 7 درصد روغن دانه کتان طبخ میکرد. و جالب تر آنکه، از روغن گوشت (Tallow) در صنعت نورد فولاد برای کاهش اصطکاک بین ورق ها و قالب های نورد، استفاده میشود و تمایل صنعتگران به استفاده از روغن های با پایه حیوانی نسبت به روغن های مصنوعی در حال افزایش است.

نام تجاري محصول

عنوان تجاري اين محصول در ايران همان پودر گوشت است. اما در دنيا اين محصول را با نام Meat meal (خوراكي تهيه شده از گوشت) مي شناسند، گرچه به این محصول Meat Flour نیز گفته میشود ولی تقريبا در تمامي دنيا با همان عنوان meat meal مبادله ميشود.اما به پودر گوشت و استخوان به طور عام MBM (Meat and Bone Meal) نیز گفته میشود و به روغن استحصال شده از گوشت Tallow يا Stearin گفته ميشود.


شماره تعرفه گمرکی و کد آیسیک پودر و روغن گوشت


پودر گوشت محصول با کد 1511 در لیست 3 ISIC تحت کلاس"Production, processing and preserving of meat and meat products" مشخص شده است. از طرفی در گمرگ کشور با تعرفه 230110 تحت نام "آرد، زبره و حبه از گوشت، نامناسب برای خوراک انسان، تفاله چربی های حیوانی" قابل دسترسی میباشد.

روغن ماهی نیز با کد 1514 در لیست ISIC 3 تحت کلاس Manufacture of" vegetable and animal oils and fats" مشخص شده است. از طرفی دیگر در گمرک کشور با شماره تعرفه 15020010 تحت نام "پيه صنعتي موردمصرف درصنعت صابون سازي" قابل دسترسی میباشد.

كاربرد پودر گوشت

از آنجائيكه مصرف پروتئينهاي نباتي در جيره غذائي دام و طيور به تنهائي از لحاظ تعادل اسيدهاي آمينه گاهي با اشكالاتي مواجه مي‏شود بنابراين بايد از منابع پروتئين حيواني مختلف از جمله آرد گوشت در جيره غذائي دام و طيور استفاده نمود تجربه ثابت كرده است كه استفاده از اين گونه منابع از لحاظ اقتصادي نيز مقرون به صرفه است . البته این محصول بعدا از پودر ماهی از اولیت دوم برخوردار است.

پودر گوشت به عنوان منبع پروتئين و اسیدهای امینه در تغذيه دام، طيور و آبزيان دارای حساسیت های بسیاری در ایران و جهان میباشد.

در حال حاضر اين محصول در صنعت مرغداري كه دومين صنعت كشور مي باشد، مصرف دارد و میتواند تا 5 درصد از ماده تشكيل دهنده دانه مرغ گوشتی را در بر گيرد همچنین در دامپروری، ميزان مصرف پودر گوشت بطور متوسط 5 تا 7% و حداكثر 10% مي باشد. اگر مقدار پروتئين پودر گوشت نامشخص باشد بهتر است بيشتر از 4 تا 5% درجيره استفاده نشود.

از طرفی دیگر، سیاست دولت ها برای پودر گوشت ذهن سرمایه گذار را با کمی تردید مواجه خواهد کرد، چرا که چندی است استفاده از پودر گوشت را دلیل گسترش بیماری جنون گاوی میدانند. و به همین دلیل استفاده از آن به عنوان غذای حیوانات پستاندار نشخوار کننده در بسیاری از کشور های دنیا ممنوع اعلام شده است.

اما این موضوع قطعیت ندارد و همچنان از این محصول برای تغذیه حیوانات یک معده ای در بعضی از کشور ها (از جمله امریکا) استفاده میشود.

استفاده از پودر گوشت در غذای حیوانات خانگی از جمله سگ و گربه از دیگر کاربرد های این محصول بشمار میاید، چنانچه امروزه نیز در ایالات متحده امریکا بازار خوبی در این حوزه دارد.

در اروپا نیز وضع تقریبا همینطور است ولی در این قاره، از پودر گوشت بیشتر به عنوان جایگزین سوخت فسیلی در بسیاری از نیروگاه های تولید انرژی از جمله کوره های کارخانه های سیمان استفاده میکنند. گفته میشود پودر گوشت و استخوان حاوی حدود 66 درصد انرژی سوخت های فسیلی از جمله ذغال است.

در انگلستان از این محصول برای تولید برق نیز استفاده میشود، این موضوع در زمان بحران جنون گاوی در این کشور بسیار شیوع یافت. نیروگاه گلانفورد (Glanford) یک نمونه از این سری نیروگاه ها میباشد که 13.5 مگا وات توان تولیدی آن است ( این میزان برای انرژی مصرفی 32000 خانه کافی میباشد).در نتیجه این موضوع استفاده از این محصول بیشتر در مزارع پرورش ماهی آنهم به عنوان غذای نامرغوب و درجه دو (پس از خوراک سویا و پودر ماهی) رواج دارد.

البته استفاده از اين محصول براي تغذيه خاك در صنعت كشاورزي نيز كمابيش رواج دارد. به طور كلي به كود هايي كه از بقاياي موجودات زنده بوجود آمده اند، Organic Fertlizer گفته ميشود.

استفاده از پودر گوشت براي اين كاربرد در كشور هاي مختلف اروپايي تقريبا شرايط يكساني دارد، به عنوان مثال قوانين كشور هاي آلمان، فرانسه و سوئيس براي استفاده از پودر گوشت يا خون بسيار سخت گيرانه تر از قوانين آنها براي استفاده از كودهاي نيتراتي هستند و اين موضوع نيز ريشه در بيماري جنون گاوي دارد. در برخي از كشور هاي اروپايي مانند اسلواكي استفاده از اين محصول همراه با ماليات و جريمه است.

کاربرد روغن گوشت

از آنجا كه روغن گوشت از انواع بي كيفت روغن هاي خوراكي به حساب مي آيد، اين محصول تقريبا در هيچ جاي دنيا به طور مستقيم مورد استفاده انسان قرار نميگيرد. از طرفي ديگر استفاده آن براي مصارف دام نيز اقتضايي ندارد چرا كه اصولا جيره غذايي دام به روغن و چربي وابسته چندان وابسته نيست، اما كاربردي كه ميتوان براي اين روغن نام برد استفاده از آن در صنعت صابون سازي و همچنین در صنایع دیگر است است.

اما يكي از معيارهاي اصلي روغن گوشت، ميزان اسيد چرب آزاد آن (Free Fatty Acid) ميباشد كه عموما هرچه اين ميزان كمتر باشد، قيمت روغن گوشت نيز بيشتر ميشود.


استانداردهای مرتبط با روغن و پودر گوشت


:: استاندارد ملی شماره 3207 موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران - ويژگيهاي بهداشتي و ميكروبيولوژيكي مواد اوليه تهيه خوراك طيور و دان آماده.
:: استاندارد ملی شماره 722 موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران - خوراك دام و طيور و آبزيان، پودر گوشت، ويژگيها و روشهاي آزمون.
:: استاندارد ملی شماره 721 موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی ایران – ویژگی های آرد گوشت مورد مصرف در خوراک دام و طیور
:: تعيين مقدار رطوبت مطابق استاندارد شماره 321 ايران
:: تعيين مقدار پروتئين مطابق استاندارد شماره 457 ايران
:: تعيين مقدار چربي مطابق استاندارد شماره 425 ايران
:: تعيين مقدار خاكستر كل مطابق استاندارد شماره 332 ایران
:: تعيين مقدار خاكستر غير محلول در اسيد مطابق استاندارد شماره 414 ايران
:: تعيين مقدار فسفر مطابق استاندارد شماره 513 ايران
:: تعيين مقدار كلسيم مطابق استاندارد شماره 571 ايران
:: تعيين مقدار نمك مقدار استاندارد شماره 2755
:: تعيين ازت آمونياكي مطابق استاندارد شماره 2745 ايران
:: آفلاتوكسين طبق استاندارد روش اندازه‏گيري سموم آفلاتوكسين در مواد غذائي عمل شود .

عمر مفيد پودر گوشت

يكي از مهمترين تركيبات پودر گوشت پروتئين آن است كه پروتئين در تركيبات خود داراي نيتروژني است كه به مرور زمان آزاد شده و باعث از بين رفتن پروتئين ميشود.

بنابرين در شاخص هاي تقسيم بندي پودر ماهي از نظر تازگي، TVN (ازت آزاد شده) معيار قرار ميگيرد. بهتر است كه پودر گوشت مدت كمي پس از توليد مصرف شود. در غير اين صورت با آزاد شدن ازت به مرور زمان از كارايي اين محصول كاسته ميشود.

از طرفي چربي هاي موجود در پودر گوشت در مجاورت هوا اكسيد شده و باعث خرابي پودر گوشت و پيدايش قارچ ها وكپك ها ميشود، لذا براي جلوگيري از اين امر كه به مرور زمان پس از توليد رخ ميدهد در قسمتي از خط توليد به پودر آنتي اكسيدان افزوده ميشود كه ماندگاري محصول را تا يك سال افزايش مي دهد.

با توجه به شاخص TVN و معضل اكسيد شدن چربي ها عمر مفيد براي محصول حداكثر يك سال مي باشد.گرچه قاعده "هرچه تازه تر، مقوي تر" براي پودر گوشت نيز صدق مي كند.

کالاهای جایگزین پودر گوشت

اصولا از آنجایی که پودر گوشت به عنوان منبع پروتئین وارد غذای دام میشود، هر ماده ای که بتواند پروتئین مورد نیاز دام و طیور را براورده کند، نیز میتواند جایگزین آن باشد. از آنجمله میتوان به مواد با منشا پروتئین حیوانی مثل پودر ماهی، پودر کشک، پودر شیر خشک حیوانی، پودر خون و پودر پر از طرفی و از طرف دیگر مواد با منشا پروتئین گیاهی مانند کنجاله سویا، کنجاله تخم پنبه، کنجاله آفتابگردان، کنجاله کنجد، کنجاله بادام زمینی، کنجاله بذر کتان و گلوتن اشاره کرد.

از بین پروتئین های حیوانی، کشک و شیر استفاده انسانی دارد و عملا تغذیه دام و طیور با آنها چندان به صرفه به نظر نمیرسد. اما ضایعات گوشت قابلیت تبدیل به پودر را دارند. گرچه میزان پروتئین موجود در آن (55 درصد) از پروتئین پودر ماهی (65 تا 70 درصد) کمتر میباشد.

همچنین به دلیل رواج بیماری جنون گاوی، با در نظر گرفتن این نکته که این بیماری با حرارت از بین نمیرود، موارد استفاده از آن در بحث بین المللی محدود گشته و حتی در بعضی کشورها با ممنوعیت مواجه شده است، لذا حرکت به سوی استفاده از سایر جایگزین‌ها یا پودر گوشت، با پایه غیر گاوی (مانند استفاده از ضایعات طیور، شتر و...) شتاب بیشتری یافته است.


تعرفه گمرکی پودر گوشت و مقایسه با کشورهای دیگر


تعرفه واردات پودر گوشت تحت عنوان "آرد، زبره و حبه از گوشت، نامناسب برای خوراک انسان، تفاله چربی های حیوانی" و با شماره تعرفه 2301.10.00 به میزان 4 درصد میباشد. این درحالی است که بسیاری از کشورهای دنیا از جمله امریکا، استرالیا، انگلستان، عمارات متحده عربی و عراق برای این محصول عوارض گمرکی در نظر نمیگیرند. و در مقابل تعرفه های کشور بحرین، عربستان صعودی، عمان و کویت 5 درصد، ترکیه 5/13 درصد، پاکستان 20 درصد و الجزیره 30 درصد میباشد.

بعضی از کشور ها نیز در کنار تعرفه گمرکی ، درصدی را به عنوان مالیات از وارد کننده طلب میکنند. به عنوان مثال کشور الجزیره بغیر از 30 درصد مذکور، مالیات 17 درصدی را برای پودر گوشت وضع کرده است.


تعرفه گمرکی ماشین آلات خط تولید پودر گوشت

تلمبه برای آبگون ها، حتی دارای وسیله اندازه گیری، بالابرهای آبگونها - 20 درصد گریز از مرکزها (Centrifuges)، همچنین خشک کن های گریز از مرکز، ماشین آلات و دستگاههای برای از صافی گذراندن یا تصفیه کردن مایعات یا گازها - 10 درصد

مصرف کنندگان پودر گوشت

طبق آنچه که تا کنون بیان شد، مصرف اصلی پودر گوشت در دامداری ها و مراکز پرورش حیوانات است. کارخانه های تولید غذای دام، پودر گوشت را با مواد افزودنی دیگر ترکیب کرده و به عنوان غذای دام به فروش میرسانند.

در خارج از کشور نیز، پودر گوشت کاربرد مشابهی دارد، با این تفاوت که بدلیل ترس از بیماری جنون گاوی، میزان مصرف پودر گوشت در پرورش آبزیان و پستانداران غیر نشخواری، به مراتب بیش از مصرف آن در سایر موارد است. تا جایی که در بعضی از مناطق از قبیل اروپا و امریکا، استفاده از پودر گوشت برای چهارپایان محدود و ممنوع میباشد.

اهمیت استراتژیکی پودر گوشت و درجه نیاز جامعه

با توجه به رشد روز افزون جمعیت، نیاز انسان به غذا و همچنین اهمیت مواد پروتئینی و گوشتی در سبد غذایی خانواده ایرانی، پرورش دام و طیور و آبزیان روز به روز اهمیت بیشتری پیدا میکند.

غذای دام در رشد و کیفیت گوشت حاصل از آن نقش مهمی را ایفا میکند. حتی غذای دام در طعم گوشت دام و طیور و آبزیان نقش به سزایی دارد. لذا با توجه به انچه که ذکر شد، غذایی که بتواند نیاز های دام و در نتیجه انسان را ارضا نماید از اهمیت خاصی برخوردار است.

پودر گوشت با توجه به غنای پروتئینی خود و اینکه برخاسته از طبیعت است، منبع اصلی برای تهیه غذای دام به شمار میرود. مطالعات نشان داده است، پودر گوشت به رشد طبیعی دام و طیور سرعت می بخشد. به طوری که یک جوجه مرغ با رژیم پروتئینی پودر گوشت، در مدت کوتاه تری در مقایسه با رژیم های غذایی رایج به رشد کامل خود میرسد.

از  طرف دیگر، با توجه به اینکه صنعت دامپروری چاره ای جز میل به سمت مدرن شدن ندارد، نیاز به منابع غذایی جدید و مقوی تر بیش از پیش احساس میشود.

گرچه برای پودر گوشت، کاربردهای دیگری از جمله غذای حیوانات خانگی نیز عنوان شده است ولی تقاضای کم آن، حداقل در ایران، به عنوان فرصتی برای تولید این محصول به طور خاص بوجود نمی آورد.

از طرفی دیگر، سیاست دولت ها برای پودر گوشت ذهن سرمایه گذار را با کمی تردید مواجه خواهد کرد، چرا که چندی است استفاده از پودر گوشت را دلیل گسترش بیماری جنون گاوی میدانند. و به همین دلیل استفاده از آن به عنوان غذای حیوانات پستاندار نشخوار کننده در بسیاری از کشور های دنیا ممنوع اعلام شده است. اما این موضوع قطعیت ندارد و همچنان از این محصول برای تغذیه حیوانات یک معده ای در بعضی از کشور ها (از جمله امریکا) استفاده میشود.

همچنین باید به این مورد نیز توجه نمود که با پیشرفت روز افزون علم، احتمال دستیابی بشر به درمان جنون گاوی بیشتر می‌شود و با از میان رفتن این مشکل، موردی که باعث کاهش چشمگیر استفاده از پودر گوشت گردید، حذف شده و تقاضا برای این محصول شتاب بیشتری خواهد یافت.


فرآیند تولید پودر و روغن گوشت

در این مطلب سعی داریم تا اطلاعاتی در خصوص فرایند تولید پودر گوشت در اختیارتان قرار دهیم . در اين گزارش تلاش شده است كه به مراحل طراحي كارخانه پودر و روغن گوشت پرداخته شود. طرحي كه به منظور توليد پودر گوشت به عنوان محصول اصلي و روغن به عنوان محصول فرعي مورد ارزيابي قرار ميگيرد تا امكان توليد آن بر اساس اطلاعات در دسترس بررسي شود.

همراه کانون مشاوران صنعتی ایران بمانید تا با فرایند تولید پودر گوشت بیشتر آشنا شویم و از این مطالب در تدوین طرح توجیهی ایجاد یک واحد تولید پودر گوشت بهره ببرید.

مواد اوليه مورد نياز تولید پودر گوشت

عملا براي توليد پودر خوراكي براي دام و طيور ميتوان از تمام منابع گوشتی استفاده كرد. اما بسياري از این منابع از کیفیت بالایی برخوردارند و لذا مصرف خوراكي دارند و بالطبع استفاده از آنها براي پودر گوشت و سپس خوراك دام و طيور مقرون به صرفه نميباشد.

بنابراين در فرآيند توليد پودر مي بايستي از منابعي بهره برد كه غير خوراكي باشند یا به عبارتی دیگر استفاده از ضایعات گوشتی پیشنهاد میگردند. در حال حاضر در برخي از کشتارگاه های صنعتی از ضایعات سفید یا قرمز دام ها برای تبدیل به پودر گوشت استفاده میشود، که در این صورت به عنوان محصول فرعی باید مورد بررسی قرار بگیرد.

به هر حال در مقیاس صنعتی، به ازای هر 1 تن ضایعات گوشتی، 0.4 تن پودر گوشت حاصل میشود. در نتیجه حدودا 2.5 برابر میزان تولید، مواد اولیه مورد نیاز است.

بررسی مقدماتی محل های پیشنهادی اجرای طرح

براي آنكه پودر گوشت تازه و مرغوبي توليد شود مي بايستي فاصله منابع آن را با خط توليد به حداقل رساند. چرا كه پروتئين موجود در گوشت پس از مرگ آن، شروع به آزاد كردن نيتروژن مي كند كه در نهايت هر چه ميزان نيتروژن آزاد شده (TVN) بيشتر باشد از مرغوبيت پودر كاسته مي شود.

لذا مي بايستي زمان نگهداري گوشت را به حداقل رساند؛ هر چند كه نگهداري آن در مخازن سرد از سرعت آزاد شدن ازت آن مي كاهد.

با توجه به مطالب عنوان شده، بهترين محل براي كارخانه مورد نظر، در همسایگی کشتار گاه ها می باشد و تعدد این کشتارگاه ها در سراسر کشور، منجر به افزایش قدرت انتخاب سرمایه گزار شده است.

فرایند تولید پودر گوشت

برای تهیه پودر گوشت و روغن حیوانی از منابع حیوانی، مواد خام را به صورت غیر مستقیم می پزیم. سپس مواد پخته شده را به دو قسمت مواد جامد و مایعی موسوم به stick water جداسازی میکنیم. سپس stick water را مجددا تغلیظ کرده و به چرخه مصرف بازگرداند تا بدین روش از هدر رفتن پروتئین معلق در آن جلو گیری شود. البته این عمل کاملا اختیاری است و میتوان از آن صرف نظر کرده و مایع حاصل را به خارج از کارخانه هدایت کرد.

برای عمل پختن نیازمند بخار آب هستیم که باید از طریق اواپراتور ها (Evaporator) تامین شوند. در نتیجه پختن، مقداری از بخار آب (که دارای انرژی حرارتی چشمگیری است) هدر میرود و ماشین آلات این صنعت سعی بر آن دارند که با برگرداندن این انرژی هدر رفته به چرخه سیستم از آن استفاده بهتری کنند.

توليد پودر گوشت يك فرآيند بسيار ساده دارد كه به طور كلي در آن، گوشت در دستگاه هاي پخت مختلف (انواع Cooker ها و ديگ هاي بخار) پخته ميشود كه البته انتخاب نوع دستگاه، زمان مورد نياز براي پخت و دماي پخت بسته به كيفيتي است كه توقع داريم حاصل شود و البته به امكانات و حجم سرمايه گذاري. اما آنچه به طور كلي ميتوان در مورد پخت بيان كرد اينست كه براي حصول كيفيت بالا ميبايستي دما حداقل 80 درجه سانتي گراد و حداكثر 90 درجه سانتي گراد باشد.

دماي 80 درجه حداقل دمايي است كه در آن باكتري هاي مضر از بين رفته و دماي بيش از 90 درجه باعث سوختن پودر ميشود. هرچقدر زمان پخت كوتاه تر باشد، كيفيت حاصله نيز بهتر خواهد بود. كيفيت مطلوب در زماني بين 15 تا 20 دقيقه حاصل ميشود.

پس از مرحله پخت، پودر به شكل مخلوطي از جامد و مايع در ميآيد كه اصطلاحا به آن "سوپ" گفته ميشود. در مرحله بعد جداسازي جامد از مايع صورت ميگيرد كه تفاوت عمده در تكنولوژي هاي مختلف توليد پودر گوشت در اين قسمت (نحوه جداسازي) است.

در جداسازي ابتدا بايد دامنه كار در نظر گرفته شود. چرا كه در مخلوط مايع و جامد، سه نوع ماده وجود دارد كه عبارتند از :

1- پودر مرطوب
2- روغن
3- پسآب

در برخي كارخانجات پودر گوشت كه تنها هدف توليد پودر را دارند، سوپ را پرس ميكنند تا تمام مايع آن خارج شود. سپس پودر حاصله را براي خشك كردن به خشك كن ها هدايت كرده و مايع حاصله را دور ميريزندجدید ترین روش دنيا استفاده از تري كانتر (Tricanter) براي جداسازي سه فاز سوپ در يك مرحله است. يعني سوپي كه به داخل دستگاه تري كانتر هدايت ميشود به صورت سه فاز از سه خروجي دستگاه خارج ميشود.

در واقع با استفاده از روش سانتریفوژ (تری کانتر) برای جدا سازی مواد، در مقابل روش سنتی که در ادامه توضیح داده شده است، این امکان را خواهیم داشت که محصول را به طور پیوسته تولید کنیم.

روش سنتی تولید پودر گوشت

مخازن انتقال بخار که برای تولید پودر گوشت (یا گوشت و استخوان) به کار میرود، ظروفی مستطیل شکل خوابیده یا استوانه شکل ایستاده هستند که از فلز سنگین ساخته میشوند. این مخازن با یک دستگاه بخارساز (اواپراتور) تغذیه میشوند تا انرژی لازم برای پخت گوشت را بدست آورند.

در روش خشک که بیشتر با تنها هدف استخراج روغن صورت میگیرد از آب استفاده نمیکنند و حرارت را به گونه ای اعمال میکنند که مواد اولیه آب خود را از دست دهند. این روش را با اعمال درجه حرارت کمتری انجام میدهند.

اما در روش تًر، ابتدا یک سوم مخزن را با آب پر میکنند. سپس قطعات بزرگتر دام را از جمله استخوان ها، پاها و سر را در آن میریزند، بعد از این مرحله قطعات کوچکتر و سپس مواد نرم لاشه از جمله احشا و استخوان های خرد شده را در مخزن مذکور میریزند در نهایت قطعات چربی دام را به مخزن اضافه میکنند. با در نظر گرفتن فضایی کافی برای عمل پختن، گفته میشود باید حدود ¼ بالای مخزن خالی بماند.

با بستن در مخزن، بخار تحت فشار را مستقیما به مخزن تزریق میکنند. این فشار باید حدود 18 کیلوگرم باشد مخزن را حدود 5 ساعت در این حالت نگه میدارند. این حرارت به منظور از بین بردن میکروب ها و روغن گیری از مواد و همچنین نرم کردم مواد داخل مخزن میباشد.

بعد از حرارت دادن به مخزن، فشار مخزن را به طور یکنواخت کاهش میدهیم و به مخزن فرصتی 40-45 دقیقه ای میدهیم تا خنک شود.

با این کار مواد سنگین تر به ته مخزن ته نشین شده، چربی های سفید رنگی (روغن گوشت) به سطح آب رسوب میکنند. با جمع آوری آنها، مواد داخل مخزن را تخلیه میکنیم. و پس از خشک کردن برای آسیاب و بسته بندی میفرستیم.

آب مخزن حامل مقدار چشمگیری از پروتئین و چربی است که با تغلیظ آن این چربی را مجدد جدا کرده و مواد پروتئینی حاصل را قبل از مرحله خشک کن، به چرخه تولید بازمیگردانیم.

با این روش هر محموله تولیدی باید به طور مجزا آنالیز شود تا از ارزش غذایی آن مطلع شویم.

با توجه به اهميتي كه به كيفيت داده ميشود و همچنين بهينه سازي توليد و اين موضوع كه ضايعات حاصله از روش سوم به مراتب كمتر از روش هاي ديگر است و تبعا آلودگي كمتري نيز در بر دارد، اين روش در مقايسه با روش هاي ديگر پیشنهاد میشود. البته لازم به ذکر است که به دلیل ملاحضات زیست محیطی، هوای خروجی از سیستم باید با استفاده از بیوفیلتر‌ها تصفیه شود.

پس از مرحله جداسازي، پودر در دو مرحله خشك شده و پس از اضافه شدن پساب تغليظ شده به آن خنك ميگردد. در ادامه با آسياب كردن و بسته بندي، فرآيند كامل ميشود كه كليه اين مراحل در تمامي اين خطوط توليد پودر گوشت يكسان است.

طرح های توجیهی تولید انواع پودر های خوراکی را از اینجا دانلود نمایید

سخن مدیر با کاربران

از سال 83 تا امروز کنار شما کارآفرینان و سرمایه گذاران عزیز کشورمان بوده ایم و تمامی تلاش خود را کرده ایم تا در شرایط خوب و بد اقتصادی ، بتوانیم باری از دوش شما برداریم و مسیرتان را هموار سازیم.

بیش از 1100 فقره طرح توجیهی را با نهایت دقت و کیفیت و به سفارش شما کارآفرینان ایران زمین تدوین نمودیم و امروز نیز همچنان با نهایت توان در خدمت شما هستیم و خواهیم بود.

آنچه که باعث دلگرمی ما در این مسیر شده موج تقدیرها و لطف شماست که برخی از این تقدیرنامه ها را جهت مشاهده در صفحه درباره ما کانون مشاوران صنعتی ایران قرار داده ایم.

ما در این مسیر همچنان با شما خواهیم بود و به کار خود میبالیم.

لینک های مفید

دانلود رایگان طرح توجیهی

آدرس و اطلاعات تماس

تهران ، تهرانپارس، خیابان فرجام شرقی (جهت دریافت لوکیشن به ما در واتساپ پیام دهید)

iranicc.ir@gmail.com

021-77869979

09126277388 (ایمان حبیبی)

09127975250 (امیر حبیبی)

09360555304 (ایمان حبیبی واتساپ)

شبکه‌های اجتماعی ما را دنبال کنید
© 1383, 1403 تمامی حقوق این سایت محفوظ است.